nåldyna och tyg

Att välja sybehör

När du väl sätter igång med ditt projekt så är det bra om allt finns till hands som man behöver under sömnaden. Jag rekommenderar att du ser till så att du har de verktygen och materialet som krävs under hela arbetets gång, det blir så mycket roligare då och framför allt blir det färdigt.

Jag vet inte hur många gånger jag har fastnat då jag till exempel inte haft rätt färg på tråden eller rätt längd på blixtlåset. Så läs igenom hela beskrivningen först, ungefär som ett recept när du ska baka.

Här är en liten film om att sy en mössa i trikå.

Tråd

Som regel brukar jag ha att om det är ren bomull du ska sy i så kan du använda bomullstråd, annars går det bra med polyestertråd. Bomullstråd kan nämligen krympa i tvätten och sömmarna blir rynkiga, inte bra.

För att sy fast knappar använder jag knapphålstråd, det är starkt och det finns i många färger. Någon annan tråd behövs troligtvis inte men färger går det åt en hel del. I regel går det bra med en aning mörkare nyans än tyget men ska det vara stickningar som är synliga så försök att få den ton i ton med tyget om den inte stå ut som en detalj förstås.

Verkyg

Det går åt en hel del verktyg vid sömnad. Jag har i min låda måttband, sprätt, mätsticka(pfiffikus), märkpenna, knappnålar, säkerhetsnålar, nåldyna, skräddarkrita, linjal, kalkeringspapper, fingerborg, synålar, symaskinsnålar, en liten sax för att klippa av trådar och en stor för att klippa till i tyget.

Du behöver inte ha allt detta men det underlättar om du har många sömnadsprojekt på gång samtidigt.

Mellanlägg

Mellanlägg, eller vliseline, är et tunnt tyg med klister på ena sidan som man stryker fast för att bland annat kragar, linningar och knappslåar ska bli stadigare. Det finns flera olika kvalitéer och tjocklekar på mellanlägg så se till att du har den sorten som du behöver till just ditt projekt.

Man kan även använda mellanlägg när man ska laga hål i byxor bland annat. Stryk fast mellanlägg på insidan. Lägg då den gummiaktiga sidan mot tyget och anpassa värmen på strykjärnet efter tyget du ska pressa på. Stryk långsamt på mellanläggets baksida så att klistret hinner smälta. Ibland kan man behöva hålla strykjärnet stilla en stund och och sy sedan tätt över hålet, det syns mindre om man syr tätt fram och tillbaka med raksöm med symaskin.

Blixtlås

Det finns klänningslås, jacklås, jeanslås, dålda lås, 2-väs-lås och säkert en hel del andra. Jag har dock bara använt klänningslås, vanliga jacklås och jeanslås.

När det gäller jacklås har jag haft som regel att om blixtlåset är längre än 75 cm så är det bra med ett 2-vägs-lås som går att öppna nerifrån, detta mest för att det inte ska gå sönder när man går i och ur bilen till exempel. Om blixtlåset inte är i rätt längd så kan man vika in det upptill i kragen, inte nedtill för där är ju isättningen för låset. Klipp heller inte av låset utan låt det försvinna in i kragen upptill om det behövs, annars åker dragaren ur om du råkar dra upp den utan att vara ihopkopplad.

Till klänningar bör blixtlåset bara så pass långt så att du får plagget över höfterna, ca 55 cm, då är det lätt att komma i och ur klänningen men det beror ju även på modellen.

Kalkeringspapper

Kalkeringspapper är ett måste om du ska göra ett plagg med passform och insnitt. Det kan kännas som en onödig kostnad men det underlättar avsevärt då du kan kalkera flera lager samtidigt och insnitten blir på rätt ställe. Till detta behöver du en sporre som du rullar på mönstret för att få de små prickarna att sy efter på avigsidan av tyget. Så sätt in kalkeringspappret på rätt sida, dvs avigsidan.

Sammanfattning

Att sy är som sagt som att baka, man läser receptet, köper hem ingredienserna och följer beskrivningen och voilá, du har skapat något helt eget, ingen annan har en precis likadan!

Lycka till med inköp av sybehör till dina sömnadsprojekt!

/ Carina